Cu firesc, la cumpăna anilor

Sună banal, sîntem la finele unui an, avem în faţă un altul… bilanţ şi viziune, cu plusuri, cu minusuri, cu speranţe, dar şi prudenţă.

Selectînd cele cîteva acţiuni ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din 2013, merită amintită persistenţa organizaţiei în demersurile de îmbunătăţire a legislaţiei care poate afecta sau sprijini artele şi pe artişti. Astfel, faţă de proiectul de lege privind modificarea şi completarea legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe – introdus în 2013 ca iniţiativă parlamentară de către deputatul, între timp devenit ministrul culturii, Gigel Ştirbu –, ANUC şi-a exprimat îngrijorarea faţă de unele prevederi care deturnează rosturile protecţiei proprietăţii intelectuale şi sistemul gestiunii colective a drepturilor de autor şi conexe. Între timp, actualul ministru a retras proiectul de lege; dacă am fi prezumţioşi, am zice că a ţinut cont de obiecţiunile ridicate de către ANUC, dar nu sîntem... preferăm să credem că a fost o mişcare politică.

Preocupare a manifestat ANUC în 2013 şi faţă de indexarea cuantumului indemnizaţiilor de merit de care beneficiază circa 770 de creatori de artă şi artişti interpreţi, potrivit textului legii 118/2002, faţă de acel „milion de euro” pentru subvenţionarea publică a revistelor culturale girate de uniunile de creatori, subţiat teribil în bugetele de stat din 2012 şi 2013, precum şi faţă de mecanismul colectării sumelor provenite din timbrul cultural... răspunsurile finanţiştilor din Guvern aduc adesea aminte de adagiul: cînd armele zăngăne, muzele tac... să-l fi scos oare din răbdari această tăcere dezarmantă a bugetelor alocate culturii în ultimii ani pe fostul ministru Daniel Barbu, de i-au scăpat în public nefericitele comparaţii?

Privind la perspectivele noului an, amintim că mandatul preşedinţiei rotative a ANUC, deţinut anul trecut de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor, va fi exercitat în 2014 de Uniunea Scriitorilor din România, a cărui conducere a fost recent realeasă. Ne aşteptăm, aşadar, la noi energii în afirmarea politicii şi proiectelor Alianţei. Va reveni asupra unor chestiuni puse pe tapet în 2013 sau în anii trecuţi, va demara aspecte noi ale promovării statutului şi rolului artiştilor, va milita pentru creşterea fondurilor publice în susţinerea culturii şi artelor, mai ales acum, cînd guvernarea a tăiat nodul gordian şi a decis descentralizarea culturii şi patrimoniului dinspre minister către consilii judeţene.

Urmează şi un nou an cu mize electorale. Păcat că monumentele istorice nu votează...

Monica Lotreanu
Director executiv

Urmăriți-ne pe Facebook