Statutul creatorilor de arta si artistilor interpreti in România

Un obiectiv de maxima importanta in activitatea ANUC este apararea si promovarea statutului membrilor uniunilor de creatori profesionisti ce o alcatuiesc. Preocuparile si actiunile de lobby curente ale ANUC si-au aflat recent o materializare sub forma unui document elaborat si adoptat de catre Ministerul Culturii, in calitatea sa de autoritate a Statului, si cele mai importante organizatii neguvernamentale cu obiective in domeniul culturii si artei (uniuni si asociatii de creatori profesionisti). Declaratia comuna a fost dezbatuta si semnata la finalul lucrarilor Simpozionului anual al Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori-ANUC cu tema "Este informatia culturala in Romania un lux?", gazduit de catre ArCuB, Bucuresti, 27-28 noiembrie 1998. Statutul creatorilor de arta si artistilor interpreti in Romania este o premiera pe plan international atit din punctul de vedere al expresiei parteneriatului dintre Guvern si societatea civila, cit prin rezolvarea continutului unui statut al artistului care nu se limiteaza doar la enuntarea unor principii si deziderate, ci propune un plan de actiune de termen mediu.

Indeplinirea punct cu punct - la a carui monitorizare s-a angajat ANUC - a planului de actiune ofera sanse viabile ca un statut al creatorului in Romania sa nu ramina litera moarta si sa conduca intr-adevar la obiectivul principal al documentului: recunoasterea pozitiei si rolului creatorilor de arta si artistilor interpreti in societate, la elaborarea si executarea politicilor culturale la nivel national si local in cadrul unui parteneriat real intre Guvern si sociatatea civila. Declaratia recunoaste documentele internationale specifice, enunta principii-cadru in baza carora isi desfasoarã activitatea creatorii de arta si artistii interpreti. Planul de actiune pe termen mediu vizeaza masuri si initiative legislative prin care artistii sã beneficieze de un cadru legal, fiscal, economic ameliorat in care sa isi desfasoare profesiunile, o participare si o recunoastere mai profunda la nivelul comunitatilor locale, perspective de formare, perfectionare si participare reala la contextul cultural european. ANUC a editat brosura ce cuprinde textul Declaratiei, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii. Este insotit de o anexa cuprinzind informatii generale despre semnatarii declaratiei.

Lucrarea se difuzeaza gratuit celor interesati si este disponibila si in versiuni in limbile engleza si franceza. O puteti procura adresindu-va la: Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori (tel/fax: 01 212 31 38; 92 309 756; contact: Monica Lotreanu), Ministerul Culturii (tel: 01 222 83 20, registratura generala), si de la sediile organizatiilor semnatare: Uniunea Arhitectilor, Uniunea Artistilor Plastici, Uniunea Cineastilor, Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor, Uniunea Scriitorilor, UNITER, Asociatia Artistilor Fotografi, Asociatia REFLEX, ASPRO, Fundatia ARTEXPO, Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania, Filiala Romania a Uniunii Federatiilor Europene de Caricatura, Uniunea Artistilor Papusari si Marionetisti.

In cadrul activitatii de monitorizare a stadiului de indeplinire a Planului de actiune cuprins in documentul Statutul creatorilor de arta si artistilor interpreti in Romania, ANUC a organizat doua intilniri ale semnatarilor Declaratiei comune:

  • in data de 23 octombrie 2000 intalnire de evaluarea a stadiului de indeplinire a Planului de actiune, cu participarea echipei aflate la conducerea Ministerului Culturii la data semnarii documentului
  • in data de 8 februarie 2001 intalnire de previzionare cu participarea noii echipe aflate la conducerea Ministerului Culturii si Cultelor.

Urmăriți-ne pe Facebook